måndag 14 oktober 2013

Laktosintolerans - en positiv mutation

Laktosintolerans är ett bekymmer som många människor måste dras med... Men vad innebär det? Och varför är det en "positiv mutation"?!



Om man är laktosintolerant så får man obehag när man äter mejeriprodukter, t ex mjölk. Man kan få ont i magen, får gaser osv. Man räknar med att 10-15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har dessa besvär. Men i andra delar av världen, exempelvis i Asien, är nästan 100 procent laktosintoleranta!

Om man är laktosintolerant så saknar kroppen enzymet laktas, vars uppgift är att bryta ner mjölksocker (laktos) till enkla sockerarter. Om kroppen inte kan bryta ner sockret så kan inte heller blodet ta upp det i tunntarmen! Sockret kommer alltså att passera tunntarmen ut i tjocktarmen. Där finns bakterier som bryter ner sockret, och när bakterier får bryta ner vår mat så bildas det gas!


I normala fall kan man som barn producera enzymer laktas och därmed ta upp laktos. Sedan förlorar man successivt denna förmåga, när kroppen i vuxen ålder slutar att producera enzymet. Det är vissa gener (med ritning för att bilda laktas) som sätts igång som barn men som sedan stängs av som vuxna.

Det "normala" vad gäller laktosintolerans, är att laktaset ska sluta produceras när man är vuxen. Då behöver man inte dricka mjölk längre, utan kan leva på "riktig" mat. I större delen av världen är den vuxna befolkningen laktosintoleranta. Det finns dock undantag; i vissa delar av världen tål de flesta vuxna laktos. Detta beror på en mutation i genen som producerar laktas!



Konsekvensen av detta blir att dessa individer kan tåla relativt höga halter laktos i kosten även i vuxen ålder. Laktosintolerans kan alltså sägas vara det normala för en vuxen individ, medan laktostolerans beror på en genetisk förändring. Praktiskt för oss som gillar mjölk!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar